De ce avem nevoie de o firmă de consultanţă? | e-studii.ro

De ce avem nevoie de o firmă de consultanţă?

În viaţa de zi cu zi, atât persoanele avizate, cât şi cele neavizate şi-au pus cel puţin o dată una dintre următoarele întrebări: “Care este rolul firmelor de consultanţă?”, “Oare nu este suficient că există deja liber profesionişti precum avocaţii, notarii sau contabilii?”, “Ce poate oferi atât de special o firmă de consultanţă?”

Păi, hai să le luăm pe rând:

 • avocatul nu poate face ceea ce poate face notarul public
 • contabilul nu poate face ceea ce pot face avocatul sau notarul public
 • notarul public şi contabilul nu oferă consultanţă orală în modul în care o face avocatul
 • avocaţii sunt, de cele mai multe ori, specializaţi pe anumite ramuri (drept penal, drept civil, drept comercial, dreptul familiei)
 • nu orice act trebuie trecut prin biroul notarului public (pentru a avea formă autentică sau legalizată)
 • şi, în sfârşit, atât avocatul, cât şi notarul sau contabilul au un program de lucru fix, pe cândconsilierii noştri sunt întotdeauna la dispoziţia clienţilor firmei, deci nu există riscul să auziţi ceva de genul: “acum sunt în afara programului de serviciu, sunaţi-mă mâine între orele ___ şi ___!”

Dacă tot nu v-am convins de utilitatea unei firme de consultanţă, hai să vedem problemele pe care le putem întâlni în practică când avem de rezolvat nişte acte: cozi lungi, program fix al funcţionarilor de la instituţiile publice, modul flegmatic în care funcţionarii comunică cu cetăţenii, lipsa unor informaţii exacte privind taxele şi timbrele, termenele lungi de finalizare a procedurilor birocratice, funcţionari care nu au bunăvoinţă/răbdare să le spună cetăţenilor ce acte mai sunt necesare pentru completarea unui dosar, cazuri în care actele eliberate conţin erori pe care un ochi neavizat nu le poate percepe. Pentru a evita aceste probleme, au apărut firmele de consultanţă, ai căror consilieri sunt specializaţi în diferite probleme (acte ale societăţilor comerciale, acte de stare civilă, acte de studii, diferite contracte etc.) şi cunosc fiecare procedură pe care actele dvs. trebuie să o urmeze.

Dacă tot nu v-am convins de utilitatea unei firme de consultanţă, vă întreb: “De ce avem dentistul nostru favorit?”, “De ce avem zugravul nostru favorit?” sau “De ce avem electricianul nostru favorit?” Răspunsul este simplu: “pentru că este vorba de un specialist în care avem încredere”. În aceeaşi situaţie se află şi consilierii de la o firmă de consultanţă.

Ca orice specialist pe care îl contractăm, consilierul primeşte ordine de la clientul său şi le duce la îndeplinire. Însă, există cazuri în care consilierul dă şisfaturi suplimentare (privind probleme pe care clientul le-a omis sau nu le-a avut în vedere), iar dacă clientul decide să le asculte, atunci apelarea la un consilier de specialitate şi-a atins scopul !

Şi nu, consilierul nu este un simplu intermediar, deoarece nu este un simplu poştaş care duce nişte acte de la client la o destinaţie exactă (persoană fizică, persoană juridică sau instituţie publică), deoarece consilierul poate explica conţinutul la destinaţie (de exemplu, funcţionarului de la instituţia publică), ştie exact ordinea pe care trebuie să o urmeze actele respective şi ştie cu câţi bani trebuie să fie pregătit (pentru plata taxelor, a eventualelor timbre şi xerocopii).

14 Comments

 1. Lancrajan Maria spune:

  Buna ziua , sunt in varsta de 57 de ani , de profesie asistenta medicala , si de oarece vreme lucrez in germania , ca ingrijitoare de batrani la domiciliul acestora ( 24 de ore din 24).As dori sa-mi fac propria firma (PFA) ca sa pot lucra cu acte in regula in UE . Am incercat la Registrul Comertului de care apartin in Romania si nu am gasit ceva care sa ma ajute in acest sens . Puteti sa ma ajutati sa obtin actele necesare pentru a functiona ca Persoana Fizica Autorizata in Uniunea Europeana ( in special in Germania )? Daca da , va rog sa-mi scrieti la adresa de e-mail de mai sus . Mentionez ca actualmente sunt in Germania si mi-as dori sa am aceste acte , fara sa fiu nevoita sa merg acasa pentru aceasta . De asemenea as dori sa stiu si costul acestei intermedieri precum si modalitatea de plata . Bineinteles in cazul in care este posibil sa colaboram . Va multumesc .
  Maria Lancrajan

 2. cosmin_arad spune:

  buna seara am varsta de 27 ani si as vrea sami fac propria mea firma an domeniul constructii unde ar trebui sa merg si la ce usi da bat pt firma intreprindere individuala vreau un raspuns un sms 0751492800

 3. mirela spune:

  Buna ziua! Care sunt costurile deschiderii unei firme(mai precis o fabricuta de paine)precizez:nu mare.Cheltuieli de la A-Z.

 4. Salut! Nu folosiți Twitter? Aș vrea să te urmez în cazul în
  care ar fi ok. Îmi place absolut blog-ul și aștept
  cu nerăbdare mesaje noi.

 5. Mihaela spune:

  Cum luam legatura ne puteti lasa un nr de tel

  • estudii spune:

   Telefoanele noastre sunt afisate in partea stanga-sus precum si in pagina de contact, iar in pagina de contact gasiti si alte modalitati de a ne contacta.

 6. borsaru valentin spune:

  Buna ziua.
  Vreau sa imi infiintez o firma PFA si doresc sa stiu cum se provedeaza si ce pasii trebuie sa parcurg . si ce cale mai simpla sa aleg pt a termina aceste acte mai repede .
  Astept un raspuns sau un nr de contact pt a-mi explica pasii respectivi.

  Va multumesc pt intelegere

 7. Ina spune:

  Buna ziua.am si eu intrebare.sunt cetateana a republicii moldova nu detin cetatenie romina.termenul meu de sedere in rominia de 90zile a expirat.acuma fac niste cursuri de machiaj in rominia,numai pot intra in tata din cauza ca numi mai permite intrarea in rominia vama,care este procedura cum as putea obtine un permis de sedere in rominia pe un termen inca de 3luni.spunetimi va rog daca ma puteti ajuta si care sunt pasii de obtinere a permisului.va multumesc mult.

 8. cursurigratisonline spune:

  pentru cei interesati de informatii referitoare la modul de dobândire şi menţinere a certificatului de atestare a cunoştinţelor dobândite în domeniul SEC gasiti modele rezolvate de grile din bibliografia şi tematica examenului de atestare aici http://atestaresec.blogspot.ro/

 9. Comanescu spune:

  Asi dori să fac o mică afacere de familie în domeniu gradinarit

 10. Toma guzu spune:

  Buna cum as putea sami aduc fica in spania .ia este in turcia

 11. Georgiana spune:

  Am dori sa ne facem propria afacere,ceva mic o asociatie familiala sau ii.Care ar fi costurile a-z si cat ar dura actele??

 12. Mircea spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu daca mai este obligatorie declaratia de valoare pentru diplomele universitare si de bacalaureat pentru a lucra in Italia cu calificarea obtinuta in Romania.
  Doresc sa precizez ca toate diplomele sunt apostilate, traduse si legalizate in Romania.
  Va multumesc.

 13. Marian spune:

  Buna dimineata vreau sa depun plangere sau sau fiu ajutat (indrumat)de cineva pentru afirmatii cu caracter rasist nu am unde in municipiul Călăraşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *